Sigortacılıkta Tahkim

Sigortacılıkta tahkim müessesi Sigortacılık Kanunu ile getirilen en önemli yeniliklerden biridir. Sigortacılıkta tahkim, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların devlet mahkemeleri yerine, hakem adı verilen kişiler tarafından çözümlenmesidir.Sigorta sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkları sigortacılıkta tahkim yolu ile çözmek amacıyla Sigorta Tahkim Komisyonu oluşturulmuştur.

Tahkim komisyonuna başvurulabilmesi için öncelikle uyuşmazlığa düşen kişinin sigortacıya başvurmuş olması gerekmektedir ve bu başvurunun kısmen veya tamamen reddedilmiş olması gerekmektedir. Bazı durumlarda sigortacı kendisine yapılan başvuruya hiç cevap vermez. Bu gibi durumlarda başvuru tarihinden on beş iş günü geçtikten sonra sigortacı herhangi bir cevap vermemişse sigorta ettiren komisyona başvuru yapabilir. Komisyona başvuru yapılamayan durumlar ise uyuşmazlığa düşen kişinin dava açması veya Tüketici Hakem Heyetine uyuşmazlığı götürmesidir.

Sigortacılık yapan kurum ve kuruluşlardan talep edilecek tazminat alacakları, alacaklı veya avukatı, alacaklının kanuni temsilcisi veya kanuni temsilcisinin bizzat vekâlet verdiği avukat vasıtasıyla takip edilebilir. Komisyona yapılacak başvurular yukarıda sayılan kişiler tarafınca da yapılabilir.

Sigortacılıkta tahkim sisteminin özelliği yargılamaya nazaran hızlı olmadır. Sigortacılıkta tahkim sisteminde görevlendirilen hakemler, görevlendirildikleri tarihten itibaren en geç dört ay içinde karar vermeye mecburdurlar, fakat bu süre uyuşmazlık taraflarının açık ve yazılı muvafakatı ile uzatılabilir. Hakem, mahkemelerde olduğu gibi taraflardan birinin talebi üzerine veya kendiliğinden, bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verebilir.

Sigortacılıkta tahkim sisteminde beş bin Türk lirasının altında olan uyuşmazlıklara ilişkin hakem kararları kesindir. Beş bin Türk lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem karalarına süresinde itiraz başvurusunda bulunulmaması halinde karar kesinleşir. Uyuşmazlık hakkında verilen karara itiraz süresi on gündür. İtiraz süresi içinde karara itiraz edilmesi halinde Komisyon bir heyet teşkil eder ve heyet işin kendisine ulaşmasından itibaren iki ay içinde karar verir. Yapılan itiraz üzerine verilen karar kesindir. Kırk bin Türk Lirasının üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar için temyize gidilebilir.

Sigorta sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların hızlı ve uzman kişiler tarafından çözülmesi amacıyla getirilen sigortacılıkta tahkim sistemi hedefine önemli ölçüde ulaştığını görmekteyiz. Tahkim komisyonunun, uyuşmazlıkları mahkemelere kıyasla daha hızlı sonuca bağlaması ve daha masrafsız olması nedeniyle tercih edildiği söylenebilir. Sigortacılıkta tahkim sistemi sayesinde mahkemelerimizin iş yükü hafiflemiş olur ve uyuşmazlıklar daha kısa sürede sonuca ulaşır.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram